Sidebar

Naujienos

Dizainas_be_pavadinimo.jpgVilnius Surgical Symposium for Medical Students / Asm. achyvo nuotr.

Šių metų gegužės 4 d. Vilniuje susirinko chirurgija besidomintys medicinos studentai. Jaunuosius medikus subūrė antrus metus iš eilės organizuojamas „Vilnius Surgical Symposium for Medical Students“. Tai – vienintelė Baltijos šalyse organizuojama chirurgijos konferencija medicinos studentams. Praeitais metais konferencijoje dalyvavo daugiau nei 150 medicinos studentų, o šiemet – daugiau nei 200. Dalyviai atvyko ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų Europos šalių: Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Vokietijos, Prancūzijos, Čekijos ir Italijos.

„Kartu su trimis draugėmis iš Italijos atvykome tik dieną prieš konferenciją, tačiau jau spėjome šiek tiek pamatyti Vilnių ir esame labai nustebusios – šis miestas yra toks gražus! Mums labai patiko, kad pranešimus konferencijoje skaitė patys studentai, taip pat labai sužavėjo ir praktiniai užsiėmimai“, – pasakojo V kurso medicinos studentė, atvykusi iš Romos universiteto.

Pirmąją konferenciją praeitais metais inicijavo trys aktyvios Vilniaus Universiteto Medicinos fakulteto studentės – Kristina Marcinkevičiūtė, Gabija Pikturnaitė ir Austėja Račytė, o šiemet organizacinė studentų komanda išaugo net keturis kartus.

„Konferencijos idėja kilo dalyvaujant chirurgų konferencijose ir matant, kokia tai puiki terpė įgyti naujų teorinių ir praktinių žinių, užmegzti naudingas pažintis, pasidalinti savo atliekamais moksliniais tyrimais ar klinikiniais atvejais. Pačios būdamos entuziastingos chirurgija besidominčios medicinos studentės, pagalvojome, kad galbūt ne tik mus domintų būtent studentams skirta chirurginė konferencija. Kadangi iki tol Lietuvoje tokio masto tarptautinė chirurginė studentų konferencija nebuvo organizuota, iš pradžių šiek tiek dvejojome. Tačiau padrąsintos savo mentorių, visgi nusprendėme pabandyti. Pirmas „blynas“ tikrai neprisvilo, o šiais metais subūrėme dar didesnę nuostabią aktyvių studentų organizacinę komandą ir sugebėjome pritraukti dar daugiau chirurgija susidomėjusių studentų iš Lietuvos ir užsienio šalių“, – dalinosi pirmosios konferencijos iniciatorės.

Prie organizuojančių studentų prisijungė ir žymūs gydytojai: pilvo chirurgas, klinikinės medicinos instituto direktorius, pilvo ir onkochirurgijos centro Santaros klinikose vadovas prof. Tomas Poškus bei kraujagyslių chirurgai – roboto Sentante kūrėjas dr. Tomas Baltrūnas ir Lietuvos kraujagyslių chirurgijos draugijos prezidentas Artūras Mackevičius.

DSC_0826.jpgVilnius Surgical Symposium for Medical Students / Asm. achyvo nuotr.

Konferencijos metu studentai turėjo galimybę pristatyti savo mokslinius darbus chirurgijos tema bei išgirsti bendraminčių pranešimus. Iš viso pristatyta virš 60 pranešimų, kuriuos vertino patyrę ir garsūs Lietuvos gydytojai – Audrius Dulskas, Jonas Jurgaitis, Rokas Račkauskas, Žana Bumbulienė, Rūta Vilija Dagilytė, Rūta Mačiulytė, Domantas Stundys, Giedrius Petryla, Artūras Mackevičius bei gydytojai-rezidentai.

„Man labai patinka bendrauti su jaunais pradedančiaisiais mokslininkais. Pats esu praėjęs šį kelią ir žinau, kaip yra sunku kalbėti prieš komisiją bei kitus konferencijos dalyvius. Manau, kad iš daugelio išaugs puikūs gydytojai ir puikūs mokslininkai. Belieka palinkėti sėkmės pasirinktame kelyje“, – savo mintimis dalinosi bendrosios chirurgijos gydytojas proktologas Audrius Dulskas.

„Džiaugiuosi matydamas jaunus studentus, puikiai įsiliejančius į praktikinę, klinikinę bei mokslinę veiklą – tai yra svarbus pagrindas ateities darbams“, – teigė abdominalinės chirurgijos gydytojas Rokas Račkauskas.

„Į konferenciją atvykau iš Klaipėdos ir dalyvauju pirmus metus. Tikrai nesitikėjau, kad susirinks tiek daug žmonių, esu labai nustebintas. Džiaugiuosi, kad konferencija sujungia Vilniaus universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentus. Labai lauksime entuziastingų jaunųjų medikų ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje“, – pasakojo minimaliai invazyvios chirurgijos prezidentas Jonas Jurgaitis.

Apdovanoti skirtingų sesijų prizininkai, o geriausiu darbu išrinktas Alicijos Šavareikaitės pranešimas, kuriame IV Vilniaus universiteto medicinos studentė pristatė įdubusios krūtinės (lot. pectus excavatum) chirurginį Nuss gydymo metodą, taikomą vaikų chirurgijoje. Pacientams, kuriems diagnozuota krūtinės sienos deformacija, dažniausias skundas yra kosmetinis defektas, tačiau daliai pacientų taip pat stebima ir sumažėjusi fizinio krūvio tolerancija. Tyrimai rodo, kad paaugliai, turintys krūtinės sienos deformacijas, dažnai yra per daug savikritiški, vertina save neigiamai bei nepasitiki savimi. Nuss procedūra yra skirta sumažinti krūtinės sienos deformaciją ir pertvarkyti augantį krūtinės kontūrą. Ši procedūra vis labiau populiarėja dėl to, kad ji yra minimaliai invazyvi. Pagrindinis Nuss intervencijos pranašumas yra tai, kad jos metu skirtingai nei invazyvios chirurgijos atveju nėra atliekamas šonkaulių ir krūtinkaulio sąnarių pašalinimas. Tai lemia lengvesnį ir greitesnį sveikimo laikotarpį. Studentei suteikta galimybė išspausdinti savo straipsnį Lietuvos chirurgijos žurnale.

DSC_0054.jpgVilnius Surgical Symposium for Medical Students / Asm. achyvo nuotr.

Konferencijos dalyviai taip pat turėjo galimybę išbandyti jėgas įvairiose mokslinėse-praktinėse dirbtuvėse (angl. workshops). „Medtronic“ įmonė pristatė trombektomijų simuliatorių. Trombektomija – tai saugus ir efektyvus kraujo krešulių pašalinimo metodas. Simuliatorius, realistiškai perteikiantis kraujagyslių vaizdus, suteikė jauniesiems chirurgams galimybę tobulinti savo įgūdžius, kuriuos vėliau galės pritaikyti klinikinėje praktikoje.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir atstovų „Johnson & Johnson“ rengiamos chirurginių siūlų dirbtuvės. Jų metu studentai susipažino su skirtingais chirurgijoje naudojamais siūlais, jų specifika ir pritaikymu. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Studentų mokslinės draugijos Chirurgijos pagrindų mokyklos atstovai mokė tinkamai sutvarkyti žaizdą bei įvesti dreną, kas yra neatsiejama daugumos chirurgų kasdienybė.

Įmonė „ArborLT“ organizavo ultragarso mokymus, kurių metu buvo naudojamas modernus simuliatorius, atkartojantis įvairias klinikines situacijas. Studentai galėjo patys išbandyti šį dažnai klinikinėje praktikoje naudojamą tyrimo metodą ir vertinant vaizdus aiškintis simuliuojamą patologiją. Mokymus kuravo pilvo chirurgas, patyręs  echoskopuotojas Tadas Kaminskas.

Prie renginio įgyvendinimo prisidėjo gausus rėmėjų būrys. Pertraukų metu studentai galėjo susipažinti ir išbandyti įvairius instrumentus, naudojamus kasdieninėje praktikoje operacinėje, taip pat – laparoskopinius simuliatorius, naudingus laparoskopinės chirurgijos baziniams įgūdžiams. Ne mažiau įspūdžių studentams paliko chirurginis mikroskopas, atvežtas iš Vokietijos, svarbūs aspektai apie stomų priežiūrą be kiti klinikinėje praktikoje nepakeičiami instrumentai. Visa tai studentai galėjo išbandyti ir čia, Vilniuje, Lietuvoje.

„Džiaugiamės galėdami suburti chirurgija besidominčius studentus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų Europos šalių. Dėkojame gydytojams bei rėmėjams, prisidedantiems prie jaunųjų medikų augimo. Tikimės sukurti tokią atmosferą, kurioje būsimieji chirurgai galėtų tobulėti, dalintis savo žiniomis ir būtų motyvuoti tęsti studijas bei darbą Lietuvoje“, – teigė viena iš organizatorių Milda Kančytė. 

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku