Sidebar

Naujienos

53707144179_e82c921dd2_k.jpgDr. Horia Stanescu / MF archyvas

Šių metų gegužės 3 d. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) iniciatyva Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (VU MKIC) viešėjo ir paskaitą skaitė dr. Horia Stanescu, genetikos ir genomikos tyrėjas iš Londono universiteto koledžo (angl. University College London, UCL).

Paskaitos metu mokslininkas pristatė nepaprastai įdomią temą – „Ko senovės DNR moko mus apie šiuolaikines ligas“ (angl. What ancient DNA can tell us about modern diseases?). Daugiau nei dvidešimties metų biomedicininių tyrimų patirtį turintis dr. Stanescu pasidalijo auditoriją sužavėjusiomis įžvalgomis, senovės žmonijos istoriją susiedamas su šiandienos medicinos mokslu.

Dr. H. Stanescu, nusipelnęs gydytojas ir mokslininkas, mano, kad istorija neapsiriboja vien praeities įvykiais. Anot jo, senovinė DNR ne vien žadina mūsų smalsumą – ji yra gyvybiškai svarbi grandis, padedanti suprasti mūsų tapatybės gelmes. Dr. H. Stanescu teigimu, šis genetinis paveldas yra ne tik akademinio susižavėjimo relikvija, bet ir – esminis raktas, gyva mūsų dalis, padedanti atskleisti žmonijos biologinės ir kultūrinės evoliucijos mįslę.

53706813401_feb8552d32_k.jpgDr. Horia Stanescu / MF archyvas

Savo paskaitą dr. H. Stanescu pradėjo įspūdingu pasakojimu apie neandertaliečių palaikų atradimą įvairiuose Europos urvuose. Jis išsamiai papasakojo apie istorinę Homo sapiens migraciją iš Afrikos, jų susitikimą su neandertaliečiais Europoje ir vėlesnį genetinį susiliejimą. Įvykus šiam susiliejimui, kaip paaiškino mokslininkas, šiuolaikinės ne afrikietiškos populiacijos turi iki 2 % neandertaliečių DNR.

Sutelkdamas dėmesį į šios genetinės introgresijos pasekmes, dr. H. Stanescu pabrėžė, kad neandertaliečių DNR ne tik prisideda prie mūsų adaptacinių bruožų, bet ir sustiprina bei apsaugo mus nuo tam tikrų autoimuninių ligų. Viena iš tokių būklių – membraninė nefropatija – buvo jo naujausios publikacijos tema „Neandertaliečių haplotipas, perkeltas į žmogaus genomą, suteikia apsaugą nuo membraninės nefropatijos“ (angl. A Neanderthal haplotype introgressed into the human genome confers protection against membranous nephropathy).

Per šią paskaitą dr. H. Stanescu paaiškino sudėtingas genetines sąvokas, tokias kaip introgresija, filogenetinis medis, prisitaikymas ir teigiama atranka, todėl jos tapo suprantamos ir įdomios. Mokslininko gebėjimas išsamias mokslines žinias papildyti įdomiais istoriniais pasakojimais leido aiškiai suprasti, kaip senovės DNR veikia mūsų dabartinę sveikatos būklę.

Ši paskaita ne tik pagilino dalyvių žinias, bet ir padėjo pamatą būsimiems bendriems dr. H. Stanescu ir Vilniaus universiteto tyrimams. Dr. H. Stanescu entuziastingai pareiškė toliau tyrinėsiąs senovės genetikos potencialą, ieškodamas atsakymų į šiuolaikinės medicinos klausimus.

Fakultetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku