Sidebar

Naujausi įvykiai

Kviečiame į prof. Kristiina Tambets (Tartu universitetas, Estija) paskaitą „Žmonijos istorijos atskleidimas per genetiką: nuo senovės ištakų iki šiuolaikinių įžvalgų“ (angl. “Unveiling Human History through Genetics: From Ancient Origins to Modern Insights”).

Data: 2023 m. lapkričio 7 d. (antradienis), 12 val.

Vieta: VU Medicinos fakulteto Didžioji auditorija (203), M. K. Čiurlionio g. 21, Vilnius.

Paskaita vyks anglų kalba.

Įėjimas laisvas, išankstinė registracija į renginį nevykdoma.

20231016 Tambets

APIE PASKAITĄ

Mūsų DNR užkoduota informacija veikia kaip istorinis įrašas, atskleidžiantis įvairius žmogaus, kaip rūšies, praeities aspektus. Senovės įvykių seka atskleidžiama neįtikėtinu detalumu, kuris dar vos prieš kelis dešimtmečius atrodė nepasiekiamas. Kokią įtaką gamtinė atranka ir kultūra turėjo mūsų genetinei įvairovei? Kokius sprendinius šiandienos iššūkiams gali pasiūlyti mūsų žinios apie evoliuciją? 

Norėdami spręsti šiuos klausimus iš genetikos perspektyvos, dabar turime priemonių rinkinį, kuris sujungia naujausius technologinius metodus, skirtus išskirti biomolekules iš šiuolaikinių ir senovinių organizmų, bioinformacines priemones, skirtas šioms biomolekulėms analizuoti, ir mūsų gebėjimą tarpdiscipliniškai interpretuoti informaciją, sukauptą dideliuose genominių duomenų rinkiniuose. Pažymėtina, kad išskirdami biomolekules iš žmogaus palaikų, galime tirti ne tik šiuolaikinių ir senovės žmonių genomus, bet ir mikroorganizmus, kurie egzistavo kartu su žmonėmis. Mikroorganizmų įvairovė ir jos kismas bėgant laikui atspindi vykusius žmonių gyvenimo būdo pokyčius ir galimas ligas, kurias jie galėjo sukelti. 

Paskaitoje bus aptariama archeogenomikos raida iliustruojant pavyzdžiais iš įvairių geografinių ir istorinių kontekstų – nuo artimų iki tolimų žmonijos praeities laikotarpių. Bus nagrinėjamos gamtos ir humanitarinių mokslų bendro darbo perspektyvos, siekiant geriau suprasti vykusias dideles migracijas ir žmonių grupių maišymąsi, taip pat pavienių žmonių gyvenimo peripetijas.

APIE PROFESORĘ

Tartu universiteto profesorė Kristiina Tambets yra pripažinta mokslininkė, kurios įdirbį genetikos srityje liudija tarptautinės publikacijos ir projektai, apjungiantys genetiką, istoriją ir archeologiją. Ji vadovauja Genomikos institutui, taip pat yra Tartu universiteto Archeologijos, genetikos ir lingvistikos tarpdisciplininių studijų kolegijos valdybos narė, o jos daugiametė dėstymo patirtis atsispindi dėstomuose kursuose: evoliucinė biologija, molekulinė evoliucija, gamta ir evoliucija bei etnogenezės archeologija. 

Profesorė yra aktyvi mokslinės bendruomenės narė, dalyvauja įvairių draugijų ir organizacijų veikloje, organizuoja partnerystės projektus, dalyvauja mokslo populiarinime ir yra išvertusi ne vieną knygą. Profesorė bei jos veikla įvertinta Estijos Respublikos vienu aukščiausiu valstybiniu apdovanojimu – V laipsnio Baltosios žvaigždės ordinu už nuopelnus valstybei.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku