Sidebar

Mokslo naujienos

 1303 a4l kick off 10 1300x0Organizatorių nuotrauka.

2024 m. kovo 18 d. dvylikos „Alliance4Life“ projekte dalyvaujančių įstaigų atstovai susitiko Brno, kur pradėjo naują ES finansuojamą projektą „A4L_BRIDGE“. Vilniaus universitetas yra vienas iš šio projekto partnerių. Per ketverius metus projekto partneriai įgyvendins 16 darbo paketų, skirtų mokslininkų karjeros procesui modernizuoti, plėtoti partnerių bendradarbiavimą ir sąveiką su pramone, politikos formuotojais ir pacientų organizacijomis. Projektui įgyvendinti skirta 4 722 788 eurų pagal „Horizon Widera 2023“ Europos kompetencijų iniciatyvą (angl. „European Excellence Initiative“). Projektui vadovauja Masaryko universiteto Centrinės Europos technologijų institutas (CEITEC). Rezultatų sklaidai ir naudojimui plėsti prie projekto prisijungė partneris „Crowdhelix“ – atvira inovacijų platforma, padedanti formuoti tarptautinį tyrėjų ir inovacijas kuriančių bendrovių tinklą, kuris suteiks galimybių efektyviau planuoti ir įgyvendinti bendrus novatoriškus projektus. 

Konferenciją atidarė Masaryko universiteto mokslinių tyrimų ir doktorantūros studijų prorektorė Šárka Pospíšilová. Savo kalboje ji pabrėžė, kad laimėtas projektas yra reikšmingas Masaryko universiteto pasiekimas, užtikrinsiantis mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtrą Centrinėje ir Rytų Europoje. Prorektorė padėkojo partneriams už pastaruosius šešerius metus rodytą neblėstantį ryžtą bei entuziazmą ir priminė „Alliance4Life“ istoriją bei įkūrimo aplinkybes.

Nepaisant skiriamų investicijų ir regionui pritaikytų programų, ES Centrinės ir Rytų Europos valstybių mokslinių tyrimų ir inovacijų plėtra vis dar neprilygsta Vakarų Europos institucijose vykdomos veiklos masto ir efektyvumo. Tai nulemta nepakankamos mokslo ekosistemos, protų nutekėjimo, fragmentuoto bendradarbiavimo, ribotos integracijos į tarptautinius tinklus. Suvokiant šias kliūtis, 2017 m. įkurtas strateginis aljansas „Alliance4Life“ subūrė dešimt pažangių gyvybės mokslų įstaigų iš devynių Centrinės ir Rytų Europos šalių. Įsteigti aljansą pasiūlęs buvęs CEITEC direktorius Jiřís Nantlas (šiuo metu – Čekijos švietimo viceministras) įžanginėje konferencijoje  palinkėjo partneriams didžiausios sėkmės tęsiant pradėtą kelią Centrinės ir Rytų Europos lyderystės link ir įveikiant naujus iššūkius.

Kita svarbi konferencijos viešnia – buvusi Vengrijos Europos Parlamento narė, dabar „Science Business“ plėtros iniciatyvos vyresnioji patarėja Edit Herzog. Ji pažymėjo, kad sumažinti atotrūkį inovacijų srityje nereiškia peršokti nuo vienos stačios uolos ant kitos – tai veikiau panašu į ilgą kopimą stačiu šlaitu. E. Herzog paskatino „Alliance4Life“ narius toliau atliekamais darbais atskleisti, kad Centrinės ir Rytų Europos mokslinių tyrimų įstaigos yra visavertės Europos mokslo ir inovacijų sferos narės.

Gavęs pirmąjį programos „Horizontas 2020“ finansavimą, „Alliance4Life“ skatino žinių mainus, skleidė gerąją patirtį ir sukūrė pamatą Centrinės ir Rytų Europos universitetų kultūros permainoms. Atsispirdamas nuo šios sėkmės, projektas „A4L_ACTIONS“ 2021 m. plėtojo pastarąją viziją ir pakvietė prisijungti du Rumunijos ir Bulgarijos universitetus. Dvylika narių, bendromis pastangomis, anksčiau išbandytas idėjas kartu pavertė konkrečiais veiksmais. Trejus metus visos šalys stengėsi įgyvendindamos projekto tikslus mažinti inovacijų atotrūkį tarp Vakarų ir Centrinės bei Rytų Europos.

Europos Komisijos Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinio direktorato plėtros vadovas Stefan Weiers pasidžiaugė, kad „Alliance4Life“ regione tapo pavyzdžiu, skatinančiu teigiamus universitetų ir tyrimų institutų pokyčius Centrinėje ir Rytų Europoje. 

„Alliance4Life“ koordinatorė Ester Jarour pristatė naująjį projektą „A4L_BRIDGE“, kurio tikslas – padidinti įstaigų narių konkurencingumą ir inovacijų kūrimo potencialą. Projekte bus įgyvendinamos tolesnės įstaigų reformos, nutiesiančios kelią kokybiškiems mokslo tyrimams. E. Jarour pabrėžė, kad „Alliance4Life“ sėkmė yra grįsta išskirtiniu gebėjimu pakeisti įstaigų kultūrą atvirai komunikuojant ir skleidžiant gerąją patirtį. Projekto partneriai noriai dalinasi aktualiausiais iššūkiais mokslo ir inovacijų srityje ir kartu jas sprendžia. Akivaizdžiai matomi ir projekto rezultatai ir pažanga – aktyviai vyksta bendri mokymai, tinklaveika, didinamos dalyvaujančių atstovų kompetencijos. „Alliance4Life“ nariams parengus bendradarbiavimo politikos dokumentus, Centrinės ir Rytų Europos tyrimų įstaigų nuomonė tampa girdima ir Briuselyje.

Šiuo metu „Alliance4Life“ ketina remtis jau turima partnerių patirtimi ir ankstesnių projekto dalių rezultatais, bus siekiama pokyčiams įkvėpti ir iniciatyvai nepriklausančias institucijas, paskatinti sveikatos tyrimų rezultatus diegti į klinikinę praktiką. Projekto nariai rodys pavyzdį, kaip turėtų būti vadovaujama pažangioms mokslinių tyrimų įstaigoms, ir įgyvendins tolesnes reformas. Jų tikslas – sukurti tyrėjams patrauklią aplinką ir toliau lavinti tyrimų vadovų gebėjimus. Per naująjį projektą bus įsteigtas virtualus tyrimų institutas, skatinsiantis valstybių narių mokslo bendruomenes bendradarbiauti. Virtualusis tyrimų institutas veiks naujoje internetinėje platformoje, kurioje bus galima kartu mokytis nuotoliniu būdu, poruoti mentorius ir tyrėjus, doktorantams pasiūlyti praktikos galimybių įmonėse. Naująja internetine platforma, kaip pagrindine projekto sąsaja ir visų rezultatų duomenų banku, galės laisvai naudotis ne tik „Alliance4Life“ nariai, bet visi, norintys sekti geru „Alliance4Life“ pavyzdžiu. 

Vilniaus universitetas yra vienas iš šio projekto partnerių, projekto vadovas - doc. dr. Karolis Ažukaitis.

Informacijos šaltinis

A4L Logo web

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku